Presse og Blog

Grisene skal tro, det altid er sommer

Grisene skal tro, det altid er sommer

Hos Bovbjerg Økologi tror grisene, at det er sommer året rundt på grund af specialbelysning. Det resulterer i en højere drægtighedsprocent

Man har nok oplevet det selv, at når dagene bliver længere, og naturen bliver grønnere, så sker der noget i kroppen. Det gør sig også gældende for søerne hos Bovbjerg Økologi ved Give, som er Danmarks største økologiske opformering. Ligesom os mennesker bliver grisene også kåde i forbindelse med foråret og sommeren, og det er der, hvor drægtighedsprocenten er højest.

Problemet er jo bare, at foråret og de lange dage ikke varer ved, og på et tidspunkt vender mørket tilbage. Så hvad gør man i den situation? Henrik Bovbjerg, som er direktør og medejer af Bovbjerg Økologi og Bovbjerg Genetics, valgte at tage kontakt til belysningsfirmaet RN Solutions. For med den rette belysning, kan man forlænge grisenes kåde periode

-Det er lyset som gør, at søerne kommer i brunst og holder den. Det har vel noget at gøre med, at de tror, det er forår eller sommer. Det øger i hvert fald drægtighedsprocenten en smule, og så kan der blive født lidt flere grise.

Med en aftale på plads kunne installationen gå i gang. Den første installation var ved Bovbjerg Genetics i December, og to måneder senere gik turen så til en nybygget stald ved Bovbjerg Økologi. Og det var en nem proces.

-Vi satte egentlig det meste op selv, da RN Solutions har den her plug and play teknologi med deres belysning. Samtidig kan deres belysning også holde til miljøet i staldene, så det var grunden til at vi valgte det samarbejde, fortæller Henrik Bovbjerg.

Dagslys i stalden
Lyset som skinner ned over søerne i staldene er det, som RN Solutions kalder for Brunst-Lys. Det er designet til dyrevelfærd, og lever op til dyrlæger og internationale rådgiveres krav. Og nå ja, så gør det grisene glade.

-Det, som gør, at lysene virker så godt for grisene, er, at det har lumen nok og lyser med over 6000 kelvin. Det skaber det, som vi kalder dagslys, og simulerer lyset fra forårs- og sommermånederne. Og der ved vi, at søerne bliver mere drægtige, forklarer Henrik Bovbjerg.

Da det ikke er længe siden, at belysningen blev installeret, kan Henrik Bovbjerg ikke konkludere på resultaterne i forhold til produktionen, men han regner med, at effektiviteten vil stige.

-Det er jo lidt svært at regne på effektiviteten, det er jo ikke maskiner vi arbejder med. Så præcis hvor meget det stiger, er svært at sige. Men vi skulle helt sikkert gerne forbedre vores resultater, siger Henrik Bovbjerg.

I praksis har RN Solutions set meget varierende resultater ved at installere brunst-lyset. Helt op til én ekstra gris per kuld, samt øge faringsprocenten med to til fem procentpoint. Derudover hjælper lyset også med at forebygge omløbere, kastninger og tomme søer. Stort set alle der har fået installeret brunst-lyset har set en bedre brunst og færre søer som “står over”. For Henrik Bovbjerg betyder det også, at hans medarbejdere kan gå til arbejdet med mere ro i sindet i forhold til produktionen.

-Så kan man sige, at der er styr på det. Når teknologien er i top, ved vi, at vi har det bedste grundlag for at lave gode resultater, også i løbestalden. Det giver produktionssikkerhed for os og vores medarbejderne.

Log ind

RN SOLUTIONS